Pilgrimspas
 
 
 
Hvis du skal ud i den store pilgrimsverden, kan du let få brug for et pilgrimspas.
 
Hvordan får jeg fat i et pilgrimspas?
I middelalderen, da mange begav sig på pilgrimsvandring, viste det sig at være nødvendigt at kunne skelne mellem rigtige, ærlige pilgrimme og omstrejfende røvere og voldsmænd. Derfor udstedte kirkerne og kongens embedsmænd pilgrimspas, som gav bæreren visse rettigheder, blandt andet til brug af pilgrimsherberger. Nutidens pilgrimspas fungerer nogenlunde på samme måde.

Danmark
I Danmark er pilgrimspas ikke nødvendigt (så vidt vides). Der har tidligere været krav om pilgrimspas i hærvejsherbergerne, men det er der ikke mere.
 
Se iøvrigt www.haervej.dk.

Nu vi er ved herbergerne på Hærvejen: Se her: http://haervejsherberger.dk/den-danske-pilgrimsrute/
 

Sverige
Pilgrimspas udstedes af Den svenske Kirkes Pilgrimscentrum i Vadstena (20 kr). Det gælder først og fremmest i Norden. Man kan også få et pilgrimsbrev (10 kr) som dokumentation for, at man har vandret til Vadstena.

Stempler i passet kan blandt andet opnås hos lokale præster og kirkekontorer. Et sted har jeg selv oven i købet fundet sådan et pilgrimsstempel i et lille skab, der var sømmet fast til et træ ved en af Sveriges mange pilgrimsleder.
 

Norge
Pilgrimspas eller Olavspass udstedes af Pilgrimskontoret i Nidaros (Trondheim) og koster 50 kr. Passet kan også købes i Oslo Domkirke og flere steder på vejen. Dette pas kan blandt andet tjene som dokumentation for, at man har vandret mindst 100 kilometer og dermed er berettiget til et pilgrimsbrev fra Nidaros Pilgrimsgård.
 

Spanien El Camino de Santiago
Det mest kendte pilgrimspas er det, der skal medbringes, hvis man vil bo på herbergerne langs Caminoen og have et pilgrimsbrev i Santiago.
Det købes hos Foreningen af Danske Santiagopilgrimme samt på pilgrimskontorer, i kirker, lokale barer og vist og på visse politistationer langs ruten.
Erfarne Santiago-pilgrimme anbefaler, at man har det med hjemmefra. Mange erfarer iøvrigt, at ét pas er for lidt til alle de stempler, man får, og at indlagte sedler ikke er en god løsning, så nogle køber to ad gangen.
Pris: 25 kr. for medlemmer af Danske Santiagopilgrimme, for ikke-medlemmer 50,- kr. plus porto. Se iøvrigt: www.santiagopilgrimme.dk.
 

Italien Via Francigena
Skal man vandre af Via Francigena i Rom, kan man gå ind på den officielle hjemmeside for Via Francigena og finde siden vedrørende Pilgrim Credential. Se www.viefrancigene.org.
og her: https://www.viefrancigene.org/en/credenziali/


 
 
 
 
 
     
  Mød os også på  
     
 
 
 
            NordjyskPilgrimsforening