Referat fra Generalforsamling i Nordjysk Pilgrimsforening lørdag den 25. marts 2023.
valg af dirigent.
Jane Hvas blev valgt som dirigent.
Valg af referent og stemmetællere:
Henrik Busk Rasmussen blev valgt som referent.
Birgit og Henry Simmelsgaard blev valgt som stemmetællere.
Beretningen blev fremlagt
essens de vanskelige år under covid-19, og det nye, at vi er på den anden side, hvor folk er travle igen.
Beretningen blev godkendt.
Årsregnskab
Det er kontrolleret af to revisorer. D. 19/3-2023.
Der er en kassebeholdning på 34.914,51 kr.
Kommentarer: Arrangementer har været gratis. Foreningen har overvejende støttet sommerens vandring i Sennels.
Der er god grund til at se på Administration, der gør, at der er store udgifter: Mobile PAY konto koster meget.
Dags dato har 30 betalt kontingent, men der er 100 medlemmer, og hertil 300 prs., der modtager nyhedsbrevet. Der skal tages stilling fremadrettet til dette.
Det blev foreslået, at når vi sender nyhedsmail, at der skal være et: ”husk at betale kontingent, når du læser denne mail”.
Overvejelser er naturligt vedr. den økonomiske del. En slankning af administration vil ske, da foreningen fremadrettet langt mindre vil sælge ”kort og nøgleringe”.
Handleplan for det kommende år.
Tre grupper blev sendt ud og skulle prøve at drøfte følgende:
Hvad ønsker du dig af foreningen?
Hvad vil jeg gerne selv bidrage med til foreningen?
Hvad skal foreningens profil være?
Hvilke vandringer og øvrige arrangementer skal foreningen arbejde med?
Hvilken struktur skal foreningen have?
Hvordan skal vekselvirkningen mellem bestyrelse og medlemmer være?
Er der ønsker til bestemte vandringer?
Kan lokale lave en rute og spørge bestyrelsen eller andre at lave andagter?
Er der ønsker om større indflydelse på vandringer?
Har medlemmer lyst til at bidrage med andagter på vandringer?
De tre grupper fik ca. 45-50 min, og til at tale om og drøfte de mange spørgsmål.
Hermed udstikkes nogle sætninger af denne drøftelse i de tre grupper:
Man vil gerne trække på ”arven” fra Vadstena, og ikke mindst de syv pilgrimsord. Hertil trække på andre traditioner, og hvor det ”norske, Oluf” kan komme ind.
Der er et stærkere fokus på kortere og hyppigere vandringer; det er vigtigt, at det foregår trygt. Et stærkt fokus på Langsomhed.
Medlemmer vil kunne bidrage, og her ved også få del i indflydelse.
Medlemmer må gerne komme med forslag, og blive hørt og lyttet til.
Bestyrelse skal være åben, og det skal være en dynamisk forening.
Pilgrimscafe er velkomment, og lige så workshops (det er ikke alene vandring).
Foreningen bør i høj grad være et organ for information og et mødested for pilgrimme. Det er værd at bygge bro til og relation til sogne og kirker.
Der kan være et fokus på kristne traditioner og spiritualitet i øvrigt, at der er megen ”arv”, der også indeholder:
”bøn i bevægelse”, ”dans/sakraldans”, ”bøn og labyrint”, ”meditation”, (yoga blev ikke nævnt, men kan nævnes her).
Sang og at synge, og traditionerne omkring Taize. Det kunne få vægt.
Skulle foreningen vælge at stoppe, blev det foreslået, at den kan blive et interessefællesskab, og der er eksempler, hvor det er lykkedes ganske godt.
Det var en opsummering.
Der var ingen indkomne
Budget for det kommende år:
Forventet er en kassebeholdning på 35.174,01.
Det kan forventes, at antallet af medlemmer er færre, men at aktiviteter sådan set fastholdes.
kontingent, 100 kr. for den enkelte og 200 for sogne (vi er opmærksomme på, at antallet af sogne og bidrag herfra bør forøges).
valg:
Charlott Sams er genvalgt for et år, Jens Ole Skov Kristensen, kaldet ”Ole”, er valgt for to år, og Tommy Jensen for to år.
Revisor Lars Møller Jensen spørges igen som revisor.
Eventuelt.
Intet at tilføje. Dagen var en dag, hvor de fleste kom til orde.
Formands beretning nordjysk pilgrim
Et år er gået!
Meget har forandret sig siden. Vi er i en anderledes situation nu, da vi uden tvivl er kommet på den anden side af Covid-19.
Men det kan OGSÅ være en udfordring!
Det er indlysende, at covid-19 var en vanskelig periode for mange og i særlig grad for foreninger. Det var svært at navigere i de perioder, hvor nedlukningerne kom igen og igen. Og med aflysninger af aktiviteter til følge. Forsamlingsloft var også en faktor. Nogle ting lod sig gennemføre; en pilgrimssommer, udført under stor forsigtig, og nogle vandringer. Det var i de år.
Der blev i perioden ikke opkrævet medlemskontingent!
Hvad lærte vi af Covid-19?
Yngre familier fandt måske ud af at komme ud i naturen. Der var i perioder masser af mennesker i skovene. Kommunerne lærte, at skal de tiltrække nye borgere og gøre noget for deres nuværende, så er stier i naturen et absolut MUST. Den første nedlukning var en PAUSE – for mange. En langsomhed sneg sig ind, et nærvær og ikke alene ud af frygt. Senere blev det forvirrende for de mange; tålmodigheden kom til at stå en prøve.
Covid-19 var også en udfordring for NPF! Måske skal vi være skarpere på, og kunne formulere, at ”en og to eller tre” også kan gå en vandring, der indeholder, hvad en pilgrimsvandring har af elementer?
Det kan vise sig nyttigt senere, hvis en lignende situation måtte presse sig på og komme buldrende.
GENERALFORSAMLING
Der var generalforsamling i marts sidste år. Efter to år uden generalforsamlinger. Mon ikke den gamle bestyrelse var blevet slidt lidt ned?
De havde jo været i ”gamet” i mange år, og ikke mindst de sidste to år var svære. Flere personer i og omkring NPF bestyrelse har i årene gjort et stort arbejde og levet og åndet for det at vandre og for pilgrimsbevægelsen i det hele taget!
”Per Fly, filminstruktør, og fra Skive, skrev manuskript og instruerede filmen ”Arven”, der handler om en af de rige familier, og hvor en søn overtager hele virksomheden; han kommer lidt ude fra og lige ind i det, og skal forsøge at navigere, at overtage og forny. Sådan har mange familier oplevet det, ikke alene blandt de rigeste, men også blandt storbønder, og håndværkere, fra fædre til sønner. Der ligger en stor forpligtigelse i det, og måske en stor byrde. Der kan jo også være en tryghed i det, da en generation overgiver til næste generation”.
Er det en byrde at stå med opgaven? Er det en byrde at overtage opgaven?
Ja vist. Kan vi blive bedre til at tale om det? Det vil givet gøre ting langt lettere.
DEN NYE BESTYRELSE
Hvem ville tage over?
Det var temaet sidste år. Vi blev ikke fuldtallige, men Finn havde meldt at være interesseret og træde til; Charlott lige så, og jeg selv overvejede i november 2021. Så vi var tre. Dog!
Og heldigt ville og fik vi overtalt Ole, således at vi kunne blive fuldtallige.
Vi har holdt de fleste møder på Teams, og herved har vi sparet tid på transport. Og vi har hurtigere kunnet tale om udfordringer.
Vi har haft et fint samarbejde i og med at overtage alt fra den tidligere bestyrelse. Jeg opdagede dagen efter, at kirketjeneren var utilfreds. Der lå mindst tre tunge kasser med masser af materiale, plus en ret så overdimensioneret pilgrimsstav, og med strandskaller på.
Det vidner om et stort engageret, og også store planer/drømme!
Og de drømme! Kommer vi næppe til at fuldfylde! Men ”mindre er bedre, end bare godt”!
Kasserne er endnu i kælderen, og vi kan bringe nogle af tingene op. Noget har en værdi, og andet har mindre.
Økonomien er en stor post at overtage. Der gik tid for dette. Overdragelse af hjemmeside gik lettere. Der har været et fint samarbejde med den tidlige bestyrelse. Og helt færdige er vi ikke helt, endnu!
Men ret hurtigt fik Charlott ideen, at facebook siden skulle styrkes, da det er her, hvor en del mennesker er med interesse for ”vandring, spiritualitet, natur, teologi, kirke” – her færdes de!
Fra året, der gik:
”Pilgrimsmesser” koster ikke noget, eller så betaler sognet udgiften (vi bør hviske, Nørre Uttrup betaler, de ved det ikke).
Pilgrimsmesse: det var også en måde at finde i ind til kernen, hvad er den nyere pilgrimsbevægelse?
Inspirationen er fra Vadstena og Hans Erik Lindstrøm, og vi har brugt udgaven, der bruges på Aadalen Retræte (hver morgen).
Det var et eksperiment, hvor ikke alle lige forstod det, en skærtorsdag formiddag, og alligevel synes flere konfirmander og forældre godt om det.
Der var flere messer i sommeren, men en fin tilslutning. I dec. Var Ole og jeg de eneste.
(det var ikke på sogn.dk og hjemmeside).
Vandringer og foredrag
NPF har stået bag nogle vandringer i året og en hel weekend.
Weekenden var i juni (tæt ved midsommer). Det var ved Sennels på Thy, og ved en spejderhytte og lige ved Limfjorden og tæt til Sennels kirke. Temaet var det sanselige:
”Træet, kornet, rødderne, stammen, kronen og frugten”.
Det var Charlott, Ole og Finn, der arrangerede det og med vandringer på ca 20 km over de dage. Og der var lejlighed til at låne Sennels kirke.
Sådan en weekend har krævet megen forberedelse. Da det jo for os var et ukendt område. Ole og Charlott, der har foretaget prøvevandringer.
Der var oplæg og foredrag. Ole om sin vandring i Spanien. Der var andagter. En tidligere deltager fra bagedysten havde bagt kage.
Der var 15 deltagere over hele weekenden. Det var under den weekend, at Charlotte Heide lod sig overtale til at gå med i NPF som suppleant. Charlotte bor på Mors, og er vel teologistuderende, og har taget staffetten op her efter Benedicte Tønsberg.
Man betalte 250 kr med deltager, og foreningens kasse dækkede det resterende.
EGHOLM
I august var der en dagsvandring på øen Egholm, der ligger kun et stort stenkast fra Aalborg Vestby, men der er en verden til forskel.
Det var arrangeret og tilrettelagt af Charlott, Finn og Ole. Med en pilgrimsandagter i det fri med udsyn til fjord og kornmarker. 20 pers. Deltog, og færgebilletten blev betalt af foreningen.
PILGRIMSCAFE
I februar var der pilgrimscafe i Nørre Uttrup kirke. Temaet var ”den keltiske spiritualitet!”. Det var Finns fortælling og beskrivelse af en rejse til Iona, der ligger i det vestlige Skotland. Og med vandringer rundt på øen. En ø, der rummer de mange fortidige fortællinger, og også en nyere tid og en nutid.
Der var ca. 20 deltagere denne aften.
Senere i maj er der endnu en Pilgrimsaften i Nørre Uttrup, hvor det er Lisa Bremer, præst, der fortæller om ”labyrinter”, og det skulle efter sigende også blive praktiseret – at gå i labyrint (denne aften i maj, den 9.)
Hvor vil du hen, du? Der er udfordringerne!
Covid var en stor udfordring. Vi er på den anden side, og det er også en udfordring! Langsomheden er glemt, og folk er meget optaget af at begynde og opleve på nyt.
Det er uden tvivl en ret stor udfordring!
Kan man blive for gammel til at være medlem? Nej, for gammel, nej. Der vil være arrangementer, hvor alle kan deltage.
Pilgrimsbevægelsen har været båret af personer, og ildsjæle. Det har været både en styrke og en svaghed.
I de første år en styrke, og i dag en meget stor ulempe!
Hvordan ser andre på pilgrimsbevægelsen?
Der er altid den tanke: det er katolsk, som bodshandlinger m.m. det lyder mørkt, og sort. Men faktisk ikke så dårligt, som sagt, når man tænker på danske soldater, der vender hjem. H.C Andersen var for at udsende og ikke mindst med ”Fyrtøjet”.
Vi bør mere se fremad!
Pilgrimsbevægelsen har et meget stort ord i at sige, at alle er på vej!
PÅ med Gud eller på mod Gud!
Det seneste år har vi prøvet at tone rent flag frem. (tålmodighed) dyder kan komme til at spille en rolle frem for værdier.
Jeg har hørt jøder sige: vi mødes næste år i Jerusalem!
Vi er her næste år. Og måske er nye ideer kommet med.
Beretning den 25. marts 2023
Henrik B R
Jeannet Warberg…. Det vandrende folk.