Pilgrimsalbum 2018 - 2019

2019
 
Torsdag 10. oktober:
Cafeaften om Hildegard
Fuldt hus i Nr. Uttrup Kirkes store sal
 
Der var fuldt hus - næsten i hvert fald -, da Pilgrimsforeningen indbød til en cafeaften om den hl. Hildegard af Bingen. Aftenens foredragsholder var Benedicte Tønsberg, tidligere præst for åndeligt søgende i Aalborg stift. Hun gav den store forsamling et spændende indblik i middelaldernonnens liv, tro og tanker, som er endog særdeles relevante i vor tid, hvor vi trænger til en økologisk profet-stemme mere end nogensinde.
Det var en flot aften med en oplagt foredragsholder og et lydhørt publikum, der takkede med et varmt bifald inden kaffen og inden de alle 60 tog hinanden i hånden og sang: "Må din vej gå dig i møde, og må vinden være din ven".
 
 
                                                                                                                                       
 
 
 
 
Mandag 16. september:
På vandring med NPF fra Vor Frue Kirke til Sct. Mariæ Kirke
 
Det blæste en del, men det holdt tørt, da en snes pilgrimme begav sig fra Vor Frue Kirke mod Sct. Mariæ Kirke i Aalborg. Efter
en kort andagt ledte Gunhild Grarup og Steen Erik Løvgren flokken ad interessante stier gennem byen til tankevækkende oplevelser og deling af gamle minder på steder, der er blevet "fornyet". Madpakkerne blev spist i Nordkraft i ly for vinden, og ved ankomsten til Sct. Mariæ holdt pater Jude traditionen tro
en fin andagt og inviterede derefter til hyggeligt samvær i menighedslokalerne. Her havde nogle fra menigheden med Line (menighedsrådsformanden - hun er på billede nr. 5) i spidsen dækket op til både vinsmagning og eksotisk buffet. Denne vandring er en af pilgrimsforeningens gode traditioner, og vi er taknemlige til begge kirker for husly og ikke mindst til vennerne i den katolske menighed for aldrig svigtende gæstfrihed. Erik Geisnæs har tage billederne.
 
 Klik på billederne, så bliver de større!
   
         
   
 
                                                                                                                                       
 
 
 
 
Lørdag 24. august 2019:
Medlemsarrangement
 
 
 
Flot dag! Planlagt af Ulla og Ernst og Hanna.
Dagen begyndte i det dejligste vejr med herlig morgenkaffe ved de udendørd borde i det spændende "Højen-Bjørnager område", historisk område med spændende museer og fantastiske oltidsminder. Og så var vi der! Med alt det gode humør, som følger med.
Stor lyst til at vende tilbage og se og opleve mere. Få et indtryk af stedet her: >>Læs mere
 
Vi kunne have brugt meget mere tid i det charmerende og informative museums-miljø, som hensatte den gamle redaktør til salige minder fra barndommens besøg på hjemegnens landbrug omkring 1950-erne.
 
 
Men dagen bød på meget mere. Frokost i det grønne ved Tolne Skovpavilion og besøg hos spændende kunstnere. Herom skriver Ernst (På Facebook):
"Ved medlemsarrangementet 2019 var keramik kunst meget fremtrædende. Vi besøgte Gregory Miller i Tolne Gjæstgivergaard. Gregory fortalte om sit eventyrlige liv som keramiker, hotelvært og rejsearrangør i sit eget rejseselskab.

Vi besøgte Dorthe Hansen Sørig Gamle Skole som næste år kan fejre 30 år for sit virke i Sørig Gamle Skole. Her kan man også nyde godt hjemmebagt kage i højsæsonen.
Dorthe fortalte om lange arbejdsdage for at dække efterspørgslen af keramik og kager.
Begge steder var mange flotte og fristende ting som de gerne ville sælge😉"
 
 
Dagen sluttede med kaffebord i Sørig sognegård, hvor det lokale menighedsråd gæstfrit stillede op med kaffe og kage og vi fik lov til at låne den smukke lille kirke til andagt, inden vi sang "Må din vej gå dig i møde" og drog hjem.
 
 
                                                                                                                                       
 
 
 
   
 
Endnu et inspirerende møde med svenske pilgrimme
 
Mens maj blev til juni fejrede Lund domkirkes pilgrimscentrum med pilgrimspræsten Magnus Malmgren i spidsen 10-året for de første pilgrimsveje i Skåne.
En hel uges begivenheder for store og små, fire store vandringer mod Lund med ankomst til højmessen søndag den 2. juni og stor glæde over det voksende arbejde og de gode rammer i "Liberiet", det gamle middelalderlige bibliotek, der lige nu istandsættes til det perfekte pilgrimscentrum og -herberg.
Læs mere >>Her
Se flere billeder >>Her
 
 
Lørdag 4. maj
Hærvejsvandring (1)
 
 
Lørdag den 4. maj gik en flok glade pilgrimme fra Frederikshavn ad Hærvejen til Karup Kirke. Vejret var lidt skarpt og køligt, men humøret var godt. Hanna og Ernst var vandringsledere, og Gunhild tog sig af vandringens indhold af ord og tanker. Udsigterne på ruten var storslåede, Danmark, når det er smukkest. Dagen sluttede med andagt og frihedssang i Karup Kirke
 
 
                                                                                                                                       
 
 
PILGRIMSLEDERKURSUS
26 - 28. april 2019 Sæby Fritidscenter og Hostel
 
   
     
 
I nogle af de sidste dage i april mødtes en flok pilgrimme i Sæby for at fordybe sig i pilgrimsvandringen - både på det praktiske og på det åndelige plan.
Nordjysk Pilgrimsforening stod som indbyder, Ernst og Gunhild havde tilrettelagt, Hanna var madmor og Hans-Erik Lindström fra Sverige var sammen med Ernst og Gunhild underviser.
Der blev lyttet og ført mange gode samtaler, gået en del km., sunget mange sange, bedt bønner med ord og stilhed. En værdifuld og givende weekend for alle med gode rammer på Sæby Vandrerhjem, vandringer i skoven og i byen, nadver-gudstjeneste i bålhytten og et rigtig godt fællesskab mellem folk fra næsten alle ender af landet.
Læs mere om kurset >>Her
Se flere billeder >>Her
 
 
 
 
Søndag 17. februar:
Abildgaard Kirkes søndagsvandring  ved Nymølle Bæk.

Ernst skriver: "En dejlig tur søndag eftermiddag". Billeder og

kort er også lagt op på Facebook.

 
 
   
 
         
       
 
 
 
 
 
Lørdag 5. januar:
Nytårsvandring i Svenstrup
 
 
I dejligt nytårsvejr gik vi den traditionelle nytårsvandring fra Svenstrup sognegård. Der var hvil og madpakker ved bålet i skoven, pilgrimsandagt i Svenstrup Kirke og suppe, sang og samvær i sognegården efter endt vandring. En dejlig dag.
 
Se flere af Oves billeder >>Se flere billeder
 
 
 
2018

 
Lørdag 18. august:
Pilgrimsoplevelser i Lille Vildmose
 
 
       
Foto:  Kirsten Hansen            
 
Årets særlige medlemsarrangement blev afviklet lørdag 18. august i Lille Vildmose. Dagen, som var planlagt af Gunhild Grarup, bød på en god blanding af pilgrimsfællesskab med en masse hyggelig og vedkommende samtale, madpakker i læ for en frisk vind på "Kællingbjerg", interessante og informative oplevelser i Vildmosecentret og dets omegn og til sidst andagt ved Dokkedal Kirke.  Dagens vandring blev ikke lang, ialt ca. 8 km., men den førte rundt til rigtig mange af mosens forskellige leve- og voksesteder, årtusindgamle kystlinjer, sporene efter vore fjerne og nære forfædres tørvegravning, mens vi spændt spejdede efter nogle af mosens nye indbyggere: Elgene. Af dem så vi kun den udstoppede i centrets udstilling, men vi oplevede i hvert fald traner, hejrer, en enkelt ørn og mange andre fugle, og det er også spændende. I hvert fald lød det til, at en del af deltagerne, der ikke havde oplevet mosen før, kunne tænke sig et gensyn efter en hyggelig og indholdsrig fællesskabsdag. Tekster til andagten i Dokkedal Kirke: >>Læs mere
 
 
   
         
   
 
 
 
                                                                                                                                       
 
        
                       
Pilgrimssommer 2018
 
Foto: Anne-Mette Kepler  
 
 Foto: Gunhild Grarup
 
 
Fire dage sidst i julis strålende sommer i bagende varme, varmt fællesskab, lange vandringer i vidunderlig natur, eftertænksomme stille stunder i kirken og i naturen, gode samtaler, fælles måltider, og nattesøvn med fælles snorken. Sådan kan vi sætte nogle stikord på Nordjysk Pilgrimsforenings "Pilgrimssommer" i Nr. Uttrup Kirke arrangeret af pilgrimsforeningens bestyrelse med Ulla, Henrik og Gunhild ved styret og et godt og givende fællesskab.
 
Læs tre deltageres fortællinger her.
 
 
 
 
 
Anne-Mette skriver
Som novice ud i pilgrimsvandring havde jeg set meget frem til Pilgrimssommer, der blev min første flerdages-vandring med ophold på det dertil indrettede, midlertidige pilgrimsherberg i Nørre Uttrup Kirke. For mig blev det på alle måder en inspirerende og berigende oplevelse af ro, fællesskab samt oplevelsen af at være på såvel ydre som indre vandring, ikke bare i den skønne natur men også i samtalerne med de andre deltagere undervejs og efter vandringerne og ved andagterne i kirkerummet. Turen var særdeles veltilrettelagt, og jeg fik undervejs indblik i, hvor meget forberedelse det kræver at afholde en sådan Pilgrimssommer. Mange tak til Gunhild, Peter, Henrik og Ulla for planlægningen - jeg håber, at en lignende tur bliver mulig en anden gang.
De bedste hilsner
Anne-Mette
 
 
Klaus skriver:
På pilgrimsfærd i egen baghave.
Det var med lige dele nysgerrighed, længsel og betænkelighed, at jeg havde meldt mig til Nordjysk Pilgrimsforenings sommer-pilgrims-samling i Nr. Uttrup kirke de sidste fire dage af min lidt for korte sommerferie. Nysgerrigheden og længslen gik
mest af alt på mødet med ukendte ligesindede og det at søge ind i Guds fodspor med langsomhed i åndedræt og sind, på vej med og mod noget større. Betænkeligheden handlede i al sin enkelhed om, hvad mon udbyttet kunne blive af at være pilgrim i det sogn, hvor jeg lever min dagligdag, går de faste ture med hunden og kender vejnavnene til hudløshed. Jeg har gennem flere år gjort mig gode erfaringer med at drage afsted til fjernere egne for at vandre ad ukendte veje og tilbringe tid i stilhed og fordybelse. --- Disse lokale pilgrimsdage blev en helt ny erfaring for mig - nemlig at være... >>Læs videre
 
 
 
Ulla skriver:
"--- det var meget fine dage, vi havde i Nr. Uttrup. --- Jeg læste forleden dag en artikel i avisen, om danskernes manglende lyst / initiativ til at lukke “fremmede ind i kredsen”. Dette skulle også gælde i kirkeligt regi. Vores vandring afkræfter dette. Jeg synes, der var en åbenhed og tryghed blandt alle lige fra første færd. Det var dejligt at opleve."
 
                                                                                                                                       
 
 
 
 
 
Onsdag 2. maj: Pilgrimsvandring fra Vor Frue til Sct. Mariæ
Vandringens tema: En pilgrim krydser mit spor

Nordjysk Pilgrimsforening og pilgrimsgruppen i Sct. Mariæ kirke indbød igen i år til en økumenisk forårsaftenvandring med opstart i Vor Frue Kirke i Aalborg kl. 16.30. Her holdtl en af kirkens præster, Lena Bentsen, en fin andagt i kirkens kor og sende os af sted.
 
Vandringleder var Sten Erik Løvgreen, og Gunhild Grarup stod for den åndelige del af vandringen.

Vandringen gik gennem Almen Kirkegård, hvor vi så to unge frihedskæmperes grave, Niels Erik Vangsted og Morten Nielsen, samt Sct. Josephs søstrenes gravplads. Videre gik det ad et stykke af Hærvejen mod syd, gennem Mølleparken, Solbyen,
tilbage mod fjorden og den katolske Sct. Mariæ Kirke, hvor sognepræst Jude Kulas modtog os og holdt en fin og stemningsfuld aftenandagt.

Aftenen sluttede igen i år med kaffe/ the og hyggeligt samvær i menighedslokalerne ved Sct. Mariæ Kirke. Der blev leet meget ved det veldækkede bord, og alle var enige om, at det er en værdifuld tradition, der her er bygget op med et godt fællesskab mellem den katolske og lutherske menighed.
 
                                                                                                                                       
 
 
 
27/4 2018:
Pilgrimmenes Dag 2018
Store Bededag i Mariager
"Forundring over skaberværket"
 
De fire foreninger, Birgittaforeningen i Mariager, Pilgrim Mors, Viborg Pilgrimsforening og Nordjysk Pilgrimsforening fejrede Pilgrimmenes Dag 2018 i Mariager.
 
Dagen begyndte med festlig gudstjeneste i den imponerende kirke, som jo er resten af  det vældige Birgitta-kloster fra middelalderen.
 
Derefter vandrede et halvt hundrede pilgrimme ud i foråret under Anni Engedals lederskab og med sognepræst Jacob Krogh Rasmussen som den åndelige vejleder. Det blev en vidunderlig tur i solrigt vejr og med godt fællesskab.
 
 
     
 
 
Vel tilbage i Mariager og efter det gode kaffebord kom det, der for mange var dagens højdepunkt, nemlig mødet med den svenske biolog Strefan Edman, som sammen med sin frue, Britt-Inger havde taget turen over Kattegat fra boligen i Ljungskile nord for Gøteborg.
 
Stefan er kendt af mange i Danmark bl.a. for bogen "Jordens og sjælens overlevelse", som han har skrevet sammen med biskop Martin Lönnebo (Kristuskransens fader).
 
Nu er Stefan aktuel med bogen "Mot alla odds?". Den er endnu ikke oversat til dansk, men det går let at læse det svenske.
 
Stefans emne var "Forundring over skaberværket" og som en rød tråd igennem det hele gik det, man godt kan kalde hans kæphest: De fire f´er: Forståelse, forundring, forandring, fortrøstning (håb).
 
Stefan havde været med på vandring og kunne fortælle om noget af de fugle, han havde set og hørt på vejen. Med sig havde han havde også taget grønne planter, en håndfuld jord og en vinbjergsnegl, som han havde mødt ude i det grønne.
 
Med disse "enkle" ting som udgangspunkt prøvede han ud fra sin store viden om naturen at få os til at forstå lidt og dermed forundres. Tænk, at et grønt blad i hver cm2 rummer 40 millioner små ilt-fabrikker, som er med til at sikre os ilt til lungerne. En håndfuld almindelig havejord indeholder milliarder af levende organismer, som alle er grundlg for vor eksistens. Hvis de dør, dør vi også.
 
Med den forståelse er det ikke så vanskeligt også at forstå, at der er brug for, at vi forandrer vor måde at leve på, så vi ikke slår liv ihjel og dermed os selv. Det kan være ganske enkelt: Tag cyklen til købmanden i stedet for bilen. Spis lidt mere fisk og kylling i stedet for rødt kød. Tænk over, hvor de ting, du vil købe, er produceret. o.s.v.
 
Der var stor lydhørhed i forsamlingen, og selv om vi lyttede til en svensk videnskabsmand, tror jeg, at Stefans eget succeskriterium blev nået: Han var tilfreds, hvis vi forstod 70 %. Den langvarige og varme klapsalve antydede, at vi havde fået noget at tænke over.
 
Dagen sluttede på bedste "Birgitta-forenings-vis" med en dejlig suppe, inden vi tog hinandens hænder og sang "Må din vej gå dig i møde".
 
Stor tak til lederne fra de fire foreninger, der havde planlagt og gennemført en fantastisk dag og til vor nye ven fra Sverige, Stefan Edman.
 
Læs mere på Stefans hjemmeside >>Her
 
Næste år vil Pilgrimmenes Dag, Store Bededag, blive fejret af hver forening for sig, men om tre år kommer det næste store stævne. Der er grund til at glæde sig.
 
 
                                                                                                                                                  
 
 
 
Lørdag 3/3 2018 holdt pilgrimsforeningen
sit årsmøde med generalforsamling i
Nr. Uttrup Kirke.
 
Et af foreningens medlemmer, Birgit Simmelsgaard, skrev efter mødet: "Tak for en rigtig god og indholdsrig dag", og hermed udtrykte hun vist alles oplevelse.
 
Sognepræst i Nr. Uttrup, Henrik Busk
Rasmussen, som i dagens løb blev indvalgt
i bestyrelsen, indledte med morgenandagt
i den dejlige kirke. Hans frue, Susanne
Rasmussen, som er organist, spillede smukt
på orglet for os.

Formiddagens indlæg blev leveret af Claus
Søndergaard, der med udgangspunkt i sin
bog "Tro, stress og depression - i verdens
lykkeligste land" om sit livs vandring
 
Her er det kaffetid
 
 
 
 
 Claus Søndergaard
 
Det hele starter med, at Claus Søndergaard begynder på et nyt arbejde med iværksættelse og opstart af ”Den Sikrede Institution Kompasset" for Region Nordjylland. Claus begynder med store ambitioner og gåpåmod, men oplever i arbejdet med svært kriminelle børn og unge en voldsom deroute, der begynder med stress, depression og selvmedicinering. Han kan – eller vil - ikke erkende,
at han er syg. Det ender med et voldsomt kollaps, som han intet selv husker fra. Han indlægges på en psykiatrisk afdeling, og fra da af starter rejsen tilbage til livet. Han får hjælp af sin leder og en psykolog, af venner og familie. Desuden henter Claus hjælp i sin tro og i forskellige teknikker
til at finde ro og vende tilbage til livet. 
 
 
Efter en solid frokost og en vandretur ledet af Henrik, var det tid til foreningens generalforsamling. Formand Ernst Hansen bød velkommen. Sten Erik Løvgreen blev valgt til ordstyrer, og alt forløb på bedste vis. Bestyrelsens lange beretning om årets aktiviteter blev godkendt ligesom regnskabet og budgettet for 2018. Der blev taget afsked med Else Skak Jensen, som forlod bestyrelsen med det resultat, at bestyrelsen nu skal på udkig efter en ny kasserer. Til to ledige bestyrelsesposter valgtes Ulla Nørregard og Henrik Busk Rasmussen, og der blev vedtaget nogle ændringer i foreningens vedtægter. (Når referatet er behørigt underskrevet, vil det kunne ses her på hjemmesiden sammen med alle bilag).  
 
Sten Erik styrer generalforsamlingen
 
 
 
 
 
Steinar lytter til foredrag. Senere
kom han selv i ilden
     
Efter sådan en lang dag var det ikke nogen helt let opgave at holde forsamlingens opmærksomhed fangen, men det lykkedes fint for Steinar Pettersen, medlem af foreningen og bosat i Kiel, som var kommet hele den lange vej for at være en del af fællesskabet og fortælle om årets vandring på Sunnivaleia på Norges vestkyst.

Vandringen er inspireret af legenden om Sct. Sunniva, og den er et fælles norsk-tysk projekt, som Steinar er medleder af. Danskere er også velkomne.
 
Steinars billeder og forklaringer kan ses >>her.
 
Det blev snakket grundigt over frokosten og kaffekopperne, og den sædvanlige fornemmelse af godt fællesskab bredte sig, indtil hele mødet sluttede på vanlig og god vis ved, at vi alle tog hinanden i hænderne og sang: "Må din vej gå dig i møde".
 
__________________
Kasserer og sekretær venter på generalfor-
samlingens start
(Klik på billederne for at forstørre)
 
 
                                                                                                                                       
 
 
 
 
 
23.-25. februar. En af årets store oplevelser sammen med
3000 pilgrimme fra hele Europa:
Til 10-års pilgrimsjubilæum i Hamborg
Og forår i Galilæa
 
Vi var ikke så mange fra Nordjylland - faktisk var vi fire -, men vi mødte da flere danskere i dagenes løb, og så mødte vi en dejlig stor flok tyske pilgrimme. De kom bogstaveligt talt i tusindvis fra mange steder i Tyskland, og sammen med dem pilgrimme fra Norge, Danmark, Østrig, Schweiz, Ungarn - og måske endnu flere lande. Gudstjenesten lørdag formiddag talte hen ved 800 deltagere. Mange af dem kom vandrende fra forskellige steder i byen og fyldte det store kirkerum med sang.
 
Provst og førstepræst i Jakobi, Astrid Kleist, bød velkommen og ledede gudstjenesten. Biskoppen fra Slesvig, Gothart Magaard, prædikede, og kirkens pilgrimspræst, Bernd Lohse, som vi flere gange har haft glæden af at have besøg af i foreningen, lyste velsignelsen over den kæmpestore forsamling.
 
Mange gange i dagenes løb blev det understreget, hvor vigtigt det var, at fremsynede mennesker i den store "Hauptkirche" Sct. Jakobi og i landskirkens ledelse for 10 år siden så betydningen af pilgrimsarbejdet som en måde at slå følge med søgende mennesker og at være medmennesker sammen med dem, der vil gå på Guds grønne jord med håb om, at den må vedblive med at være grøn.
 
At pilgrimsvandring er blevet et væsentligt begreb i et moderne samfund som en vej til fred, stilhed og enkelhed midt i et stadig mere kompliseret og larmende samfund, blev meget tydelig, da den festlige gudstjeneste lørdag formiddag var forbi og de 53 stande rundt i de store rum åbnede. Her kunne man møde kirker, organisationer og enkeltpersoner, der på mange forskellige måder arbejder med pilgrimsvandring, stilhed og kristen spiritualitet i Tyskland, Norge, Ungarn, Danmark o.s.v.
 
Der blev spist pilgrimssuppe, udvekslet hilsner, tanker og drømme af de omkring 3000 pilgrimme, som gennem dagen besøgte kirken. Det kunne høres under de høje hvælvninger. Men oppe ved kirkens alter var der ro. Her stod folk efter gudstjenesten ganske stille i lange rækker for at nå frem til en af de tilstedeværende præster, der bad en bøn og velsignede alle de pilgrimme, der ønskede det.
 
   
 
En af mine gode venner fra Hamburg, Engel, fortalte med glæde i stemmen, at hun mandag sammen med 28 andre fra Sct. Jakobi skulle på pilgrimsfærd til Det hellige land. "Og nu skal jeg hen og have min pilgrimsvelsignelse", sluttede hun.
 
Jeg har senere udvekslet SMS med Bernd Lohse. Han skriver: Det er forår i Galilæa!
 
PGR
 
 
                                                                                                                                       
 
 
 
 
     
  Mød os også på  
     
 
 
 
            NordjyskPilgrimsforening