Pilgrimsalbum 2016 - 2017
2017
 
 
Pilgrimstræf i Maribo
midt i november
 
Pilgrimspræsten i Maribo, vores gode ven Elizabeth havde indbudt  til nordisk pilgrimstræf i domkirken og i sit dejlige pilgrimshus midt i november.
 
Det blev en helt fantastisk weekend. Med gode gensyn af venner fra Danmark, Norge, Sverige og Tyskland. Inspirerende foredrag og samtaler. Stille stunder i kapellet og kirken. Nogle var ude at gå, og vi nød alle fællesskabet også omkring de veldækkede borde i pilgrimscafeen.
 
Det blev en herlig og minderig weekend.
                                                                                                                                       
 
 
 
 
Den danske Klosterrutes jubilæumsvandring 
udgik fra Helsingør 2. Påskedag, den 17. april, gik gennem hele landet - ialt ca. 2300 km. og endte i Frederikshavn den 24. september. 
 
                                                                                                                                       
 
 
Sensommervandring i Fosdalen
 
 
Nordjysk Pilgrimsforening holdt sensommervandring i landskabet omkring Fosdalen lørdag den 19. august arrangeret af Hanna og Ernst Hansen.
15 pilgrimme nød det fantastiske landskab i et vejr, der gav mere sol end regn, og oplevede et godt og muntert fællesskab.

Tema: Nærhed og udsyn
”Når man går der i naturen på de små stier, kan man føle en tryghed og nærhed. Pludselig ender stien oppe på Lien, og man får en udsigt, der er overvældende” (Ernst Hansen)
 
 
                                                                                                                                       
 
       

 

Pilgrimsvandring fra Råbjerg til Hulsig


Skagen kirkes sommervandring i år var fra Råbjerg kirke til Hulsig Kirke. Anne Grethe Rasmussen og Anni Jørgensen var vandringsledere.
Vi begyndte med en morgenandagt i Råbjerg Kirke, som sognepræst Vivian Leach Søndergård holdt. Inden da fortalte hun om Råbjerg Kirkes spændende historie, som går helt tilbage til 12-1300 tallet. Her så landskabet meget anderledes ud. Kirken lå ned til en stor sø. Under vandringen var der små pauser, hvor Anne Grethe Rasmussen havde forberedt oplæg til eftertanke. Som inspiration hertil havde hun brugt bogen, som hedder "Livets Oaser" andagter til fridage, Skrevet af Thomas Kristensen. De første ord i oplæggene startede altid med for.
Første ord var fornøjelse og fordybelse. Hvilket passer fortræffelig til pilgrimsvandringer.
Der var også ord, der kunne virke som kontraster, forsøde og forsage. Til disse udsagn og mange flere, havde Annegrethe uddybende tekster, som kunne bruges til eftertanke under vandringen.Anni Jørgensen fortalte om sin vej ind i pilgrimsbevægelsen, hvor betydningen for hende var vokset, fra den første natur / kultur vandring på Caminoen i Spanien til et dybere indhold, i forbindelse med en andagt, ved en kilde, ved Thise Kirke.
Vandringen sluttede i Hulsig Kirke med salmen: Dejlig er jorden.
Til sidst skal nævnes, at menighedsrådsformanden i Hulsig serverede kaffe og hjemmebagt kage.
 
Tak for en dejlig vandring
Ernst
 
 
 
                                                                                                                                       
 
   
Viborg Pilgrimshus
blev officielt indviet fredag den 30. juni 2017 af borgmester Torsten Nielsen og biskop Henrik Stubkjær, mens husets praktiske leder, Mette Fyhn, smilende så til med en stor buket blomster i favnen. Mange lokale frivillige og venner fra nær og fjern glædede sig over det dejlige hus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24.-28. maj Pilgrimsvandring på Lolland
 
 
Pilgrimsgruppen fra Abildgård Kirke vandrede sammen med 31 pilgrimme på Lolland i Kr. Himmelfartsferien. I Maribo blev der for et år siden indviet et Pilgrimshus / herberg, hvor der er mulighed for at overnatte i gode senge, selv lave mad, eller købe det i cafeteriet. Et rigtigt flot hus. Her spiste gruppen aftensmad. De fleste boede på Maribo kloster, hos Birgittiner søstrene. Maribo kloster er også et sted, som kan anbefales.
 
Vandringen var begunstiget af rigtig dejligt vejr, og en frodig natur, som var på sit højeste.
 
En vandring med besøg i små kirker Engesvang og Kappel. Til højmesse i den flotte Maribo Domkirke. Vi var på tre vandringer. Første dag på bynære stier omkring Maribo. Anden dag Fra Kappel Kirke og ud af Albuen og videre med postbåden Vesta til Nakskov.
 
Trediedagen vandrede vi rundt om Maribo søerne. Undervejs var vi i Engesvang kirke og blev budt inden for på Godset Søholdt, som Pilgrimshusets gode stifinder og pilgrimpræst Elizabeth Knox Seit har god kontakt til. Lokal kendskab til stier og veje samt et godt netværk er af stor betydning. Tak for hjælpen Elizabeth!
 
Nogle rigtige dejlige dage, hvor vi blev beriget af natur, kultur og af sognepræst Gurli Møller Andreasens, tankevækkende indlæg undervejs.
Tak for det dejlige fællesskab til alle.
Hanna og Ernst
 
 
 
 

18. marts: Pilgrimsdag og generalforsamling:

 

Vi  begyndte med morgenkaffe og andagt - ganske som vi plejer.
Og så begyndte Lotte at fortælle:
 
Langsomhed og stilhed var hovedordenene i Lotte Lyngbys fortælling om en camino-vandring
 
Med de syv pilgrimsord som støttestav fortalte hun om:
  
 
 
 
     
Vandringen, langsomheden, trætheden, vablerne, oplevelserne, stilheden, de lukkede kirker, og de åbne, det gode fællesskab, de overflødige ord, kræfternes tilbagekomst, smukke landskaber, Santiago, det betydningsfulde, det ligegyldige, hjemveen, vemodet, roen, glæden.
 
Og hen mod slutningen sagde Lotte: "Når jeg en anden gang skal ned og gå på Caminoen - " så det var altså det hele værd. Det kan gøres igen.
 
Og vi, der lyttede, blev beriget af et rigt sind og et menneske, der kan formidle ord og eftertænksomhed på en helt enestående måde.
 
TAK TIL LOTTE FOR EN STOR OPLEVELSE!

  

Generalforsamlingen som blev styret af Sten Erik Løvgreen, gav en god fornemmelse af, at vores forening er i vækst (i dagens løb voksede den fra 75 til 80 medlemmer). Der sker noget, der planlægges, og bestyrelsen fik et nyt medlem i stedet for et gammelt, der ikke stillede op til genvalg.
 
  
 
Dagen gode forløb var også betinget af omgivelserne i Folkekirkens Hus, hvor alt er indrettet til sådan et samvær, og hvor husets flinke frivillige giver en meget værdsat hånd med det praktiske. Tak for det!
 

 
 

En ordstyrer og tre bestyrelsesmedlemmer (Fotos: Charlott Sams)

   
 
 
 
 
Pilgrimscafé
 
Nordjysk Pilgrimsforening kan glæde sig over to dejlige aftener med pilgrimscafé med foredrag, samtaler, hygge og kaffe/the/kage:
 
1/2: 65 pilgrimme hørte Ernst Hansen fortælle om vandring fra Assisi til Rom
 
Hanna og Ernst vandrede i sommeren 2016 på pilgrimsruten Via Francigena fra Assisi til Rom. Det fortalte Ernst levende om og viste flotte billeder for en fuld sal i Nr. Uttrup Kirke. Efter foredraget drak man kaffe og havde det rigtig hyggeligt med hinanden.
 
 
 
8/2: Successen gentaget:
Sten Erik Løvgreen holdt foredrag og viste billeder:
"Ad Via Romea fra Ravenna til Rom"
 
Sten Erik fortæller: Den 22. april 2015 udgik en lille gruppe pilgrimme fra Sct. Olavs gravsted i Nidaros med kurs mod Sct. Peters grav i Rom. - Selv gik jeg med fra Hirtshals til Padborg – og igen fra Ravenna til Rom – tilsammen 46 dage og 979 km.
 
 
Se Charlott Sams billeder fra de to aftener
 
 
2016
 
29. oktober: Pilgrimsdag med besøg af den svenske
pilgrim og biskop Martin Lind
 
Biskop Martin Lind har mange års og mange kilometers erfaringer som pilgrimsvandrer sammen med både unge og ældre, og de erfaringer delte
han ud af til nordjyske pilgrimme
 
Det blev et meget hjerteligt og varmt og møde, da den svenske biskop Martin Lind traf et halvt hundrede forventningsfulde pilgrimme fra Nordjylland, Midtjylland og Fyn til en dag med foredrag i Folkekirkens Hus, vandring igennem Aalborg og andagt i den middelalderlige klosterkirke.
 
Pilgrimsvandring en del af fremtidens kirke
Efter morgensangen holdt biskop Martin foredrag med titlen ”Kirke på vej”. Hovedtankerne i foredraget kunne kendes igen fra hans bog ”Salt, brød og vin – en pilgrimsteologi”. Meget kort ....>>Læs videre
 
   
 
Se Ernst Hansens billeder >>Her
Se Charlott Sams billeder >>Her
Se tekster til vandringen >>Her
Se tekster til aftenandagten  >>Her
 
                                                                                                                                       
25. september: Abildgaard Kirkes pilgrimsvandring
i Åsted ådal
 
 
Lørdag den 25/9 samledes 25 pilgrimme i Åsted Kirke for at holde morgenandagt under Sognepræst Gurli Møller Andreasens ledelse. Derefter vandrede de ud i den vidunderlige sommerdag med Ernst og Hanna Hansen. Det blev en fantastisk oplevelse af natur, stilhed, andagter og fællesskab.
 
                                                                                                                                       
3. september: Medlemsarrangement:
Kirke, kunst og pilgrimsvandring
(Tekst og billeder: Charlott Sams)
 
  
 
Den 3/9 havde Nordjysk Pilgrimsforening et særligt medlemsarrangement. Dagen begyndte i Terndrup kirke hvor guldsmed Dorte Lausten fortalte om hendes baggrund og fantastiske udsmykning af kirken. Bagefter besøgte vi Dorte Laustens værksted. Hvor vi fik et fint og grundigt indblik i hendes virke. Derefter kørte vi til Frugtgården i Gunderup for at besøge Renate og Bjarne Uhrenholt. Under en lille pilgrimsvandring så vi Bjarnes unikke skulpturer i sten og træ med mere. Vi hørte med iver på store fortællinger fra biblen og livet - alle fortalt med glæde af Bjarne. Det var en fornøjelig og lærerig dag. 
 
                                                                                                                                       
 
Lørdag 20. august: Vandring i Storskoven
 
Ifølge en af vandringslederne var det en god, men lidt våd vandring, der med 22 deltagere blev afviklet i Storskoven den 20/8, hvor Nordjysk Pilgrimsforening havde indbudt til sensommervandring.
 
Hanna og Ernst Hansen og Ulle Nørregaard var arrangører, Runa Christensen fortalte lokale historier, og Pia Søgaard Hansen var præst på vandringen, der strakte sig over ca. 12 km.
 
Ruten var valgt, så den førte omkring nogle af skovens markante seværdigheder, bl.a. Knøsen, Kærlighedsbøgen og Marens Kast samt Fruerhøj med dens imponerende udsigt,
 
                                                                                                                                       
 
Om Pilgrim Mors 2016
 
Flemming Oppenhagen Behrend har sendt denne fortælling:
 
I maj måned 2016 tog jeg på min første pilgrims vandring i Danmark. Jeg vandrede rundt om øen Mors sammen med 67 andre vandringsmænd og damer. Bosidende i USA havde jeg længe været på udkig efter en eller anden rute i Europa som kunne bruges i pilgrimsøjemed ...
 
                                                                                                                                       
 
 
3. juli: Indvielse af herberg i Hune
 
Hune menighedsråd havde inviteret til vandring, gudstjeneste og frokost for at fejre åbninen af det nye herberg i "Kirkeladen" i Hune. Der var omkring 30, der tog imod indbydelsen til at synge morgensang i Rødhus Kirke og derefter være på vandring gennem det herlige landskab planlagt Kirsten og Poul med stor praktisk hjælp fra menighedsrådet. Alt klappede fint, og vi nåede Hune Kirke i god tid før gudstjenesten, hvor Anette Udmark prædikede, så det kunne høres, at hun for nylig selv havde været pilgrim på Hærvejen. Så stod den på frokost og hyggeligt samvær i Kirkeladen. Pilgrimsforeningens formand ønskede tillykke og et par cyklende pilgrimme fra Sjælland, der havde indlogeret sig lige før kirketid, kastede ekstra glans over dagen. Herberget havde allerede haft 14-15 gæster, så det er godt i gang. Indretningen er perfekt. Alt er nyt og smukt, og det kan stærkt anbefales at prøve både dette og alle de andre herberger langs Hærvejen.
 
                                                                                                                                       
 
 
 
25.- 26. juni: Pilgrimsweekend i Mariager
 
Det meget charmerende og velindrettede pilgrimshus "Birgittahuset" var rammen om weekenden i Mariager. Sammen med Klosterhuset og den gamle klosterkirke, som gæstfrit var stillet til vores rådighed, gav de gamle, historiske rammer os en uforlignelig oplevelse. Charlott Sams og Gunhild Grarup havde planlagt og ledede weekenden, og Helga Moos Iversen, formand for Birgittaforeningen og hendes mand, Peter Iversen, delte ud af deres viden hhv. om den hl. Birgitta og om landskabet, vi vandrede igennem.
Vejret var blandet, som dansk sommervejr nu er, men humøret og fællesskabet var godt og varmt. Tak til alle - ledere og deltagere - for en god weekend.
 
 
                                                                                                                                       
   24/5 Pilgrimshuset i
   Maribo indviet af    
   Dronningen
 
   
 
 
 
 
 
 
 
Vores gode ven Steinar Pettersen fra Kiel var med og har sendt os disse herlige billeder fra den store begivenhed. Danmarks første pilgrimscentrum i folkekirkeligt regi med herberg, cafe, kapel og rum til samvær og samtale er en virkelighed.
   
 
 
Øverst:    Dronningen og biskop Steen Skovgaard 
Nederst: Pilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith i samtale med en birgitta-søster
 
Vi ønsker hjertelig tillykke!
 
Se Pilgrimshusets hjemmeside >>Her
Se flere af Steinars billeder  >>Her
 
 
                                                                                                                                       
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24/5  Aftenvandring på Egholm
 
En lidt grå og blæsende majaften stod 23 pilgrimme til søs for at krydse Limfjorden til Egholm under Charlott Sams og Gunhild Grarups førerskab. Den truende regn fortrak, da de nåede i land, og det blev en dejlig aften med et godt fællesskab, hyggelig madpakkespisning ved den gamle skole, stillevandring langs grønne marker under lærkesang og aftensang ved fjorden. Se Charlotts billeder og læs aftenens tekster.
>>Billeder           >>Tekster
                                                                                                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22/4 Venskabelig vandring
Store Bededag 2016 markerede Nordjysk Pilgrimsforening "Pilgrimmenes Dag" med en vandring gennem Aalborg sammen med ca. 60 "gammekldags" danskere og 15-20 nytilkomne. Vejret var helt i top, Anita Støvring og Michael Pierce, guider fra Visit Aalborg, viste rundt og fortalte, og snakken gik lystigt på turen og omkring kaffebordene i Park-asylet.
 
Her nogle af deltagere og Ulla Nørregaard, der svinger  kaffekanderne.  >>Læs mere
 
  
 
 
------------------------------------------------------------------------------
 
Mariager
Birgittaforeningen arrangerede Venskabelig vandring.
Se billeder >>Her
 
Viborg
Vandring med Viborg Pilgrimscentrum
Se billeder  >>Her
 
                                                                                                                                       
  5/3 Pilgrimsdag og generalforsamling
 
  Besøg fra Skt. Jakobi Kirke i Hamborg:
  Bernd Lohse, pilgrimspræst og dagens
  inspirerende foredragsholder og Steinar
  Pettersen, som er pilgrim og frivillig
  i kirkens pilgrimscentrum.
 
   Se flere af Charlott Sams billeder >>Her
 
 
I Nr. Uttrup Kirkes dejlig lokaler mødtes vi til en spændende formiddag med foredrag af Bernd Lohse, som er pilgrimspræst ved Skt. Jakobi Kirke i Hamborg. Bernd holdt et inspirerende indlæg, som faldt i to afsnit: Dels om hvad pilgrimsvandring betyder, og dels om hvordan man rent praktisk arbejder ud fra Jakobi-kirkens pilgrimscentrum.
Efter frokosten holdt vi foreningens første ordinære generalforsamling under Sten Erik Løvgreens ledelse. Alt gik godt, to bestyrelsesmedlemmer blev genvalgt, og der valgtes revisor. Det store punkt på dagsordenen var drøftelse af muligheder for oprettelse af Pilgrimscentrum Aalborg. Der er nu nedsat en arbejdsgruppe til at fremme den sag.
 
Læs mere om generalforsamlingen >>Her
 
                                                                                                                                       
    27/2 Pilgrimsmesse
   i Hamborg,
   Sct. Jakobi Kirke
 
    "Tårerne stod i øjnene på de
   fleste som udtryk for en dyb
   længsel efter noget, som man
   sjældent ellers modtager: En
 
    personlig velsignelse". 
   
 
 
Pilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith beretter fra en pilgrimsmesse i Hamborg   >>Læs mere
 
Vi var der og oplevede det:
                                                                                                                                       
  20/1: Aften med Charlotte Rørth
  "Hvad stiller man op, når man møder
  Jesus?"
 
 
  Se flere af Charlott Sams billeder
   >>Her
 
  Her er det Charlotte Rørth og præst
  for åndeligt søgende Benedicte
  Tønsberg.
  De har vist planer ...
 
"Hvad stiller man op, når man møder Jesus?" En intens og udbytterig aften med et menneske, der forstår formidlingens svære kunst, og som har noget dybt personligt og samtidig alment at formidle: Mødet med Jesus.
En aften i Nr. Uttrup Kirke arrangeret i samarbejde mellem Nordjysk Pilgrimsforening og Nr. Uttrup Kirke. Sangeren Margrete Grarup sluttede aftenen med "Walk with me, Lord".
                                                                                                                                       
  Nytårsvandring
  ad Hærvejen i Svenstrup
  9. januar
 
  Se flere billeder >>Her
 
  Se tekster >>Her
 
 
 
 
 
Nytårsvandring i sne fra Svenstrup sognegård til Godthåb Kirke og Svenstrup Kirke, hvor vi holdt andagt. Vandringen sluttede med suppe og kaffe og hyggeligt samvær i sognegården. Else Skak Jensen lavede kaffe og sørgede for lys og varme.Vandringen blev ledet af Gunhild og Peter Grarup. Billederne er taget af Charlott Sams.
 
 
 
 
 
     
  Følg os på facebook